W tym batonie znajdziecie połączenie miękkiej figi z chrupiącymi, prażonymi migdałami. Niebo w gębie 😉

Czy wiedzieliście, że figi wśród wszystkich owoców mają najwięcej wapnia? W 100 g suszonych owoców znajduje się aż 162 mg (choć inne źródła podają nawet ponad 200 mg) tego cennego dla kości pierwiastka. Jest to idealny zamiennik dla szklanki mleka!

Suszone figi są najlepszym źródłem błonnika spośród wszystkich suszonych owoców – w 100 g znajduje się go prawie 10 g. Błonnik pobudza pracę jelit, w związku z tym jest skuteczny w odchudzaniu. Do naszego batona dołożyliśmy także trochę daktyla, aby w połączeniu z figą dostarczył dobrą porcję błonnika.

Suszone figi są także skarbnicą potasu (680 mg/100 g), który obniża ciśnienie. Ponadto potas przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu, co również przyczynia się do obniżenia poziomu ciśnienia.

Migdały to orzechy, które można polecić także na odchudzanie, gdyż zapobiegają napadom głodu. Poza tym łagodzą stres i koją nerwy, a także obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając tym samym miażdżycy i cukrzycy. Powinny po nie sięgać osoby na diecie wegetariańskiej, osoby odchudzające się i te żyjące w ciągłym stresie.

Skład:

figa suszona 45%,

migdały 35%,

daktyl 20%

 

Wartości odżywcze na  batona  80 gram:

Kalorie: 290 kcal

Węglowodany: 39 g

Białko: 6 g

Tłuszcze: 12 g

 

 

Przechowywać w temperaturze pokojowej 20C i wilgotności 80%.

Pomimo naszych starań batony mogą zawierać kawałeczki pestek daktyla.