Praca nad tym batonem spędzała nam sen z oczu. Długo się wstrzymywaliśmy z wypuszczeniem tego batona, ponieważ jest to nasz ulubiony przepis – chcieliśmy by wszystko było idealne. Taka zdrowa wersja murzynka wzbogacona o białko 😉

Tradycyjnie nasz baton ma prosty skład oraz mamy nadzieje, że zaskakujący smak. Jest bogaty w surowe kakao, które oprócz białka i tłuszczu zawiera dwa alkaloidy o działaniu pobudzającym – teobrominę i kofeinę, która występuje w śladowych ilościach. Teobromina działa regenerująco na organizm zarówno po wysiłku fizycznym, jak i psychicznym.

Kakao jest bardzo bogatym źródłem magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu oraz cynku. Wspomaga koncentrację, redukuje stres i korzystnie wpływa na nasze samopoczucie. Przeciwutleniacze zawarte w kakao posiadają właściwości antyrakowe, chronią nas przed wirusami oraz chorobami skóry.

Do batona WHEY Brownie dodaliśmy także owoce daktylowca J Daktyle mają działanie przeciwutleniające – pomagają w zwalczaniu nadmiaru wolnych rodników, a więc biorą udział w zapobieganiu chorobom. Wpływają korzystnie na poziom cholesterolu; zapobiegają rozwojowi miażdżycy.

Daktyle działają również przeciwzapalnie. Uzupełniają niedobory glikogenu. Spożywane w umiarze pomagają niwelować zaparcia.

Cała nasza linia WHEY zawiera izolat białka. Izolat białka serwatkowego czyli WPI jest to tzw. mocno „oczyszczony” koncentrat, znacznie lepiej przyswajalny niż najbardziej popularne WPC. Białka serwatkowe należą do białek o najwyższej wartości odżywczej (wysoka zawartość aminokwasów egzogennych), dzięki czemu są one łatwo trawione i absorbowane w przewodzie pokarmowym.

Zjedzenie naszego batona WHEY po treningu pomaga w naprawie i odbudowie tkanki mięśniowej. Istotne jest dostarczenie do organizmu rozgałęzionych aminokwasów egzogennych (leucyny, izoleucyny i waliny), do czego idealnie nadaje się izolat białek serwatkowych.

I teraz najważniejszy temat czyli nietolerancja laktozy.

Standardowy koncentrat w przypadku osób mających problemy z laktozą odpada. Jednak na wysokości zadania może stanąć izolat białka serwatkowego, który właśnie używamy. Dobrej jakości izolat białka serwatkowego zawiera maksymalnie 0,5g laktozy w 100 gramach produktu. Taka ilość powinna być nieodczuwalna dla przeciętnego „alergika”. Najlepszym rozwiązaniem jest jednak zawsze konsultacja z odpowiednim lekarzem.

Składniki:

daktyl 73%,

whey isolate 95 18%,

kakao ciemne 9%

 

Wartości odżywcze na  batona  80 gram:

Kalorie: 224 kcal

Tłuszcz: 1,38 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,65 g

Węglowodany: 36 g

w tym cukry: 30 g

Błonnik: 6,4 g

Białko: 13 g

Sól: 0,048 g

 

 

Przechowywać w temperaturze pokojowej 20C i wilgotności 80%.

Pomimo naszych starań batony mogą zawierać kawałeczki pestek daktyla.