Jesteśmy szczególnie dumni z batona WHEY Cranberry, ponieważ zawiera wyjątkowe składniki.
Czy wiesz, że orzechy włoskie zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo? My to wiemy i dlatego dołożyliśmy zmielone polskie orzechy włoskie do tego batona. Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Dlatego warto je chrupać profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.

Baton WHEY Cranberry zawiera także daktyle, które nie stanowią wyłącznie źródła energii. Wykorzystywane są do poprawy zdrowia i kondycji fizycznej wspomagając rezultat naszego treningu. Dzięki zawartości antyoksydantów, z powodzeniem wychwytują wolne rodniki, chroniąc komórki przed degradacją. Poprawiają zdolności regeneracyjne zarówno po wysiłku fizycznym, jak i podczas gojenia się ran. Dzięki zawartości salicylanów obecnych między innymi w aspirynie, zapobiegają pojawieniu się chorób. Jeśli te już się pojawią, daktyle wspomogą organizm w walce z chorobą.

Aby przełamać słodycz batona, dołożyliśmy jeszcze garść suszonej żurawiny. Jej kwaśny smak odrobine przełamuje słodycz batona, a zbawienne właściwości bakteriobójcze wspomogą wasz organizm. Żurawina była i jest stosowana na przeziębienia, anginy, problemy z żołądkiem czy pęcherzem. Co istotne, współcześnie wiele leków tworzonych jest na bazie żurawiny. W owocach żurawiny gromadzą się w dużym stężeniu substancje o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych – proantocyjanidyny, które m.in. chronią wątrobę, obniżają poziom cukru we krwi, wzmagają siłę skurczu mięśnia sercowego. Jednak najlepiej znany jest korzystny wpływ żurawiny na układ moczowy.

Cała nasza linia WHEY zawiera izolat białka. Izolat białka serwatkowego czyli WPI jest to tzw. mocno „oczyszczony” koncentrat, znacznie lepiej przyswajalny niż najbardziej popularne WPC. Białka serwatkowe należą do białek o najwyższej wartości odżywczej (wysoka zawartość aminokwasów egzogennych), dzięki czemu są one łatwo trawione i absorbowane w przewodzie pokarmowym.

Zjedzenie naszego batona WHEY po treningu pomaga w naprawie i odbudowie tkanki mięśniowej. Istotne jest dostarczenie do organizmu rozgałęzionych aminokwasów egzogennych (leucyny, izoleucyny i waliny), do czego idealnie nadaje się izolat białek serwatkowych.

I teraz najważniejszy temat czyli nietolerancja laktozy.
Standardowy koncentrat w przypadku osób mających problemy z laktozą odpada. Jednak na wysokości zadania może stanąć izolat białka serwatkowego, który właśnie używamy. Dobrej jakości izolat białka serwatkowego zawiera maksymalnie 0,5 g laktozy w 100 gramach produktu. Taka ilość powinna być nieodczuwalna dla przeciętnego „alergika”. Najlepszym rozwiązaniem jest jednak zawsze konsultacja z odpowiednim lekarzem.

Składniki:

daktyl 73%,

whey isolate 95 18%,

orzech włoski 12%,

żurawina 10%

 

Wartości odżywcze na  batona  80 gram:

Kalorie: 267 kcal

Tłuszcz: 6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g

Węglowodany: 36 g
w tym cukry: 33 g

Błonnik: 8,6 g

Białko: 15,3 g

Sól: 0,04 g

 

 

Przechowywać w temperaturze pokojowej 20C i wilgotności 80%.

Pomimo naszych starań batony mogą zawierać kawałeczki pestek daktyla.