Chyba najbardziej lubiany smak każdej osoby szukającej dodatkowego źródła białka to masło orzechowe 😉 Właśnie dlatego, w naszym batonie WHEY MASŁO ORZECHOWE, użyliśmy naturalne orzeszki arachidowe, daktyla oraz izolat białka serwatkowego WPI.

Orzeszki ziemne należą do rodziny roślin strączkowych. To wyjaśnia, dlaczego mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów. Jednym z aminokwasów wchodzących w skład orzeszków ziemnych jest arginina, która odpowiada za przyrost masy mięśniowej. Z tego powodu arachidy są z powodzeniem wykorzystywane w trakcie treningu. Dodatkowo orzeszki ziemne zawierają witaminę B3, która przede wszystkim wspomaga układ nerwowy – koi nerwy, łagodzi stres, ułatwia zasypianie.

Baton WHEY MASŁO ORZECHOWE będzie stanowił smakowitą i dostarczającą energii przekąskę, głównie dzięki daktylom, których używamy w naszych batonach. Jednak warto wiedzieć, że nie tylko na tym polegają ich wspaniałe właściwości. Daktyle są bowiem dobrym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu foliowego) i składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, manganu, boru, miedzi, kobaltu, potasu, selenu, wapnia i żelaza, co przekłada się na ich wszechstronny pozytywny wpływ na ludzki organizm. Suszone daktyle to również bogate źródło błonnika pokarmowego. Poza tym warto pamiętać, iż daktyle stanowią idealną przekąskę dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają wspomnianego kwasu foliowego. Daktyle są również polecane w profilaktyce osteoporozy – ze względu na zawartość wapnia, boru i manganu.

Cała nasza linia WHEY zawiera izolat białka. Izolat białka serwatkowego czyli WPI jest to tzw. mocno „oczyszczony” koncentrat, znacznie lepiej przyswajalny niż najbardziej popularne WPC. Białka serwatkowe należą do białek o najwyższej wartości odżywczej (wysoka zawartość aminokwasów egzogennych), dzięki czemu są one łatwo trawione i absorbowane w przewodzie pokarmowym.

Zjedzenie naszego batona WHEY po treningu pomaga w naprawie i odbudowie tkanki mięśniowej. Istotne jest dostarczenie do organizmu rozgałęzionych aminokwasów egzogennych (leucyny, izoleucyny i waliny), do czego idealnie nadaje się izolat białek serwatkowych.

I teraz najważniejszy temat czyli nietolerancja laktozy.
Standardowy koncentrat w przypadku osób mających problemy z laktozą odpada. Jednak na wysokości zadania może stanąć izolat białka serwatkowego, który właśnie używamy. Dobrej jakości izolat białka serwatkowego zawiera maksymalnie 0,5 g laktozy w 100 gramach produktu. Taka ilość powinna być nieodczuwalna dla przeciętnego „alergika”. Najlepszym rozwiązaniem jest jednak zawsze konsultacja z odpowiednim lekarzem.

Składniki:

daktyl 50%,

orzeszki ziemne 30%,

whey isolate 95 20%

 

Wartości odżywcze na  batona  80 gram:

Kalorie: 283 kcal

Tłuszcz: 8,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,2 g

Węglowodany: 30,8 g
w tym cukry: 26,5 g

Błonnik: 5,7 g

Białko: 21,6 g

Sól: 0,1 g

 

 

Przechowywać w temperaturze pokojowej 20C i wilgotności 80%.

Pomimo naszych starań batony mogą zawierać kawałeczki pestek daktyla.