Baton ŚLIWKA-ORZECH WŁOSKI powstał zimą, kiedy wszyscy dopijaliśmy wigilijny kompot i cierpieliśmy z przejedzenia po Świętach 🙂
W batonie tym są zmieszane suszona śliwka, orzech włoski, suszona żurawina oraz suszony daktyl.

Śliwki poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie. Zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Suszone śliwki uznawane są za cenne przeciwutleniacze. Tym skuteczniejsze, że zawierają też tak ważne składniki mineralne jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Śliwki mają sporo witamin z grupy B, dlatego wpływają kojąco na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie. Działanie antyoksydacyjne wzmagają w śliwkach polifenole, w tym katechiny i kwas chlorogenowy. Dzięki tym związkom dieta obfitująca w śliwki wpływa antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.

Czy wiesz, że orzechy włoskie zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo? My to wiemy i dlatego dorzuciliśmy garść polskich orzechów włoskich do tego batona. Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Dlatego warto je chrupać profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.

Aby przełamać słodycz batona spowodowaną daktylem i suszoną śliwką, dołożyliśmy jeszcze garść suszonej żurawiny. Jej kwaśny smak odrobinę przełamuje słodycz batona, a zbawienne właściwości bakteriobójcze wspomogą wasz organizm. Żurawina była i jest stosowana na przeziębienia, anginy, problemy z żołądkiem czy pęcherzem. Co istotne, współcześnie wiele leków tworzonych jest na bazie żurawiny. W owocach żurawiny gromadzą się w dużym stężeniu substancje o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych – proantocyjanidyny, które między innymi chronią wątrobę, obniżają poziom cukru we krwi, wzmagają siłę skurczu mięśnia sercowego. Jednak najlepiej znany jest korzystny wpływ żurawiny na układ moczowy.

Smacznego !

Skład:

daktyl suszony 40%,

śliwka suszona 30%,

żurawina suszona 15%,

orzech włoski 15%

 

Wartości odżywcze na  batona  80 gram:

Kalorie: 268 kcal

Węglowodany: 47 g

Białko: 4 g

Tłuszcze: 6 g

 

 

Przechowywać w temperaturze pokojowej 20C i wilgotności 80%.

Pomimo naszych starań batony mogą zawierać kawałeczki pestek daktyla.