CERTYFIKAT EKO, Z CZYM TO SIĘ JE ?

Co mają wspólnego winogrona i jabłka ? 

Kiedyś pomidory czy młode ziemniaki można było kupić jedynie w sezonie letnim, dzisiaj większość warzyw i owoców znajdziesz w sklepach przez cały rok. Nawet nie musisz myśleć czy teraz jest ten sezon, bo truskawki, borówki, winogrona czekają na sklepowych półkach o każdej porze dnia i nocy. Co więcej, wszystkie pomidory wyglądają identycznie, a zaraz obok nich leżą sprężyste i równe ogórki. Nieco dalej, niezależnie od pory roku, widać idealnie czerwone i zielone jabłka, a gruszki, choć mają niewiele smaku, przynajmniej nadrabiają kształtem i kolorem. To tylko kilka przykładów z parszywej dwunastki EWG, w której środki chemiczne, zastosowane podczas produkcji, wykryto w wyższym, niebezpiecznym stężeniu.

Możesz próbować moczyć i myć owoce w sodzie oczyszczonej ( samo szorowanie już niewiele da, bo środki chemiczne stosowane w uprawie znajdują się w środku owoców/warzyw), jednak najlepszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po owoce i warzywa z upraw ekologicznych. 

Dobra uprawa ma dwoistą naturę.  

Rolnictwo ekologiczne określa się, jako system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej. Produkcja ekologiczna powinna łączyć przyjazne środowisku praktyki gospodarowania, wspomagać wysoki stopień różnorodności biologicznej, wykorzystywać naturalne procesy oraz zapewnić właściwy dobrostan zwierząt.

O co chodzi w tej dwoistości? Przede wszystkim jest to system wpływający pozytywnie na środowisko naturalne oraz na cały rynek warzyw i owoców. Jeśli masz produkty ekologiczne w swojej szafce kuchennej to napewno też umiesz prawidłowo planować zakupy i nie marnować jedzenia.

Świadomość żywieniowa rośnie – więcej osób czyta etykiety i poszukuje produktów wysokiej jakości. 

Co ma certyfikat ekologiczny do zdrowego odżywiania.

Batony ekologiczne DOBRY SQUAD posiadają znak potwierdzający, że są certyfikowane ekologicznie. To oznacza, że do wyprodukowania tych batonów użyliśmy tylko surowców ekologicznych – pochodzących z upraw nad którymi sprawuje nadzór jednostka certyfikująca. Podczas produkcji nie może dojść do pomieszania/ zanieczyszczenia produktów ekologicznych innymi niecertyfikowanymi owocami. Cała produkcja jest udokumentowana oraz raportowana do nadzorującej nas jednostki certyfikującej. Ta jednostka przeprowadza raz w roku obowiązkowy audyt oraz ma prawo do niezapowiedzianych kontroli. 

Dobry smak, DOBRY SQUAD.

Spróbuj batony MANGO FIESTA lub ORZECHY RULEZ. Ekologiczne owoce i orzechy mają niepowtarzalny smak, poza prostym składem dajemy gwarancję, że jest to najlepsza przekąska, którą możesz schować do kieszeni, plecaka dziecka lub trzymać w torebce.

Otagowane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *